Ukrayna ve Rusya savaşı “Tunus’ta tahıl krizi tehlikesi doğurdu”
Arabi21‘den alınan bilgilere göre, Tunuslu hükümet çevreleri ve üst düzey yetkililerinin hükümet çalışanlarına ve gerekli birimlere açıklama yasağı getirdiği haberi verildi.
Verilen bilgilere göre bu yasağın amacı; Rusya’nın Ukrayna işgali sebebiyle varlığını her gün daha da hissettiren tahıl krizinin Tunus halkı tarafından duyulmasının önüne geçmek olarak belirtiliyor.
Uzmanlar, Tunus’un tahıl ihtiyacının %80’ini 984 bin ton ile Ukrayna’dan, 111 bin ton ile de Rusya’dan ithal ettiğinin altını çiziyorlar. Tunus’un ağırlıklı olarak buğday ithalatının merkezinde olan bu iki devletin yaşadığı savaş nedeniyle arayışa girdiği, olası bir tahıl krizine karşı çözüm aradığı verilen bilgiler içinde öne çıkıyor.
Arabi21’e bilgi veren kaynaklar, Hükümet yetkililerin olayı bir ulusal güvenlik sorunu olarak görerek, çalışanların ve ilgili birim yetkililerinin medyaya açıklama yapmalarının men edildiğini aksi durumda vatandaşlar arasında olası bir korku ve endişe dalgasının oluşabileceğini öne sürüyorlar.
Öte yandan Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği Yönetim Ofisi üyesi Mohamed Ragaibia, Arabi 21’e daha önce yaptığı bir açıklamada , “Ukrayna’daki savaş, sert buğday ihtiyacının yüzde 30’unu ithal eden Tunus’u ve daha fazlasını etkileyecektir” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı tahıl krizine sebep olur mu?
Dünya tahıl ihtiyacının %30’unu Rusya ve Ukrayna’nın karşıladığını ifade edersek durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Otoriteler bu savaşın bir gıda krizine ve dünya tahıl fiyatlarında önemli artışa sebep olabileceğini belirtiyorlar.
Burada sadece Tunus örneğinden hareket edersek savaş öncesine göre buğday alış fiyatları %70’den fazla artarak ton başına 486 dolar seviyesini gördü. Bu durum sadece Tunus’u değil Türkiye gibi tahılda özellikle Rusya başta olmak üzere Ukrayna’dan ithalat yapan birçok ülkeyi de düşündürüyor.