NATO’nun kuruluş amacı Rusya’nın 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’ya doğru genişlemesini önlemekti. Ancak şimdi NATO, Rusya’yı kuşatmak için Doğu Avrupa’ya doğru Rusya’nın arka bahçesine yönelik genişleme faaliyetleri içerisine girmiş durumda.
Oysa 1990 yılında ABD, NATO’nun doğuya doğru genişleme yiyeceğini taahhüt etmişti. Putin’de sık sık bu sözün tutulmamasının dile getirmektedir.
Makron’un; “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözü
Fransa Cumhurbaşkanı Macron 2019 Yılında The Ekonomistler verdiği röportajda; Nato’yu ‘beyin ölümü gerçekleşti‘ sözü ile olarak nitelendirmişti. Makron bu röportajda: ‘Şu anda yaşadığımız şey Nato’nun beyin ölümüdür” demişti.
Mocron’un bu sözü uluslararası kamuoyunda da NATO’ya yönelik tartışmaların yeniden ivme kazanmasına yol açtı.
Rusya ise Mocron’un bu açıklamalarına karşı doğru sözler olarak memnuniyetini dile getirmişti. Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova; Facebook’tan “İyi söyledin. Doğru sözler ve meselenin özüne inen sözler” demişti.
Bu sözler ve Trump’ın NATO üyelerine yönelik zaman zaman kınayan sözleri, NATO’nun misyonu ve uluslararası imajında tartışmaların da başlangıcı oldu.
NATO’nun kuruluş amacı sonrası yeni arayışlar
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Sovyetler Birliği’nden gelen tehdide karşı koymak için 1949’da kurulmuş; ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra birliğin gücünden faydalanmak için kendine bir yemi amaç arayışına girdi.
Politik ve askeri bir ittifak
NATO kendini politik ve askeri bir ittifak olarak tanımlıyor. Bu da NATO’ya uluslararası alanda; askeri alanın ötesinde ekonomiden siyasete geniş bir hareket alanı ortaya koyuyor.
Ukrayna’nın NATO’ya üye olma isteği NATO’nun da imajını düzeltmek için bir fırsat olarak ortaya çıktı. Ukrayna’nın ülkeyi savaş noktasına gitiren NATO’ya üyelik isteği, NATO’nun dünya kamuoyuna karşı bir imaj ve güç gösterisini dönüşmüş durumda.
Ukrayna krizi Makron’un; ‘Beyin ölümü gerçekleşti’ dediği NATO’ya, bir yenilenme fırsatı vermiş durumda,