Rusya’nın askeri operasyonundan sonra ABD öncülüğündeki Batı, bir dizi yaptırım kararlarını uygulamaya başladı. Bunlar arasında Rus kedilerine yönelik ambargo bile bulunuyor.
Tarih, spor, edebiyat, hatta Dostoyevski‘ye kadar kadar uzanan ‘bu kadarı da olur mu?’ denilecek yaptırım uygulamaları var. Yaptırımlar kapsamında Almanya ve Fransa, Rus milyarderlerin yatlarına el koydu.
Uluslararası Ödeme Sistemi SWIFT, AB yaptırım listesine giren Rus bankalarının 12 Mart’ta uluslararası ödeme sisteminden bağlantısını keseceğini doğruladı.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Kripto para farkındalığını artırdı
Bunun gibi Ekonomik ve Mali yaptırımlar Kripto paraya yönelik yönelişi artırmış durumda. Kripto ekonomisinde ise Rus yazılımcılar dünyada önemli bir role sahip. ABD’nin Rusya’yı uluslararası Finans sisteminden izole etme çabası Rusya’nın ve dünyanın kripto paralara olan ilgisini daha da artırdı.
Kripto para borsaları ile ilgili dünyada yasal düzenlemeler henüz daha olgunlaşmamış olmasına rağmen Rusya için Kripto ekosistemi, uluslararası yaptırımlardan bir kaçış yolu olarak görülüyor.
Çünkü Kripto paralar, dağıtık defter teknolojisine dayalı ve bankaların aracı olmadığı merkeziyetsiz para transferini esas almakta. Kripto paralar her ne kadar merkezi borsalar tarafından listelense de DEX olarak bilinen merkezi olmayan değişim (DEX: Decentralized exchange) borsaları ve finans cüzdanları da bulunmakta. Bunun dışında Ledger Nano S gibi kripto varlıklarınızı USB bellekte taşıyabileceğiniz soğuk cüzdanlar da bulunmakta. Rusya için Kripto paraların bir çıkış kapısı olmasının sebebi yerli bankalara ve yabancı merkez bankalarına ihtiyaç duyulmaması.
Finansal yaptırımlar uyuyan milyarderleri uyandırdı
Rusya’ya yönelik yaptırımlar, sadece Rusya’da değil tüm dünyada Kripto ilgiyi artırdı. Finansal yaptırımlar uyuyan devleri uyandırdı. Olası mali yaptırımlarda servetini korumak isteyen zenginler olası krizde bankalardaki paralarına el konulma riskini kripto paralarla aşılabileceğini Rusya örneğinde görmüş durumda. Bankalarda para bulundurmak istemeyenler, Blockchain teknolojisine, Kripto paraya yöneldi. Bu etki ile birlikte dünyada da Kripto para konusunda farkındalık daha da artmaya başladı.
Blockchain yazılımcılığı Rusya’nın avantajlı olduğu bir alan
Dünyada Blockchain’de, Satoshi Nakamoto’dan sonra en meşhur isim; Ethereum‘un Bitcoin dergisinin kurucusu olan Vitalik Buterin. Vitalik, Putin karşıtı olsa da Rus asıllı bir yazılımcı.
Rusya’da yerli yazılıma öteden beri destek verilmekte. Rusya’nın mevzuatına göre, devlet ve belediye organlarının özel bir kayıttan yalnızca Rus yazılımını (yazılımını) satın almak zorunda. Rus yazılımcılar dünya çapında da birçok projede önemli bir yere sahip Hatta uluslararası siber saldırıların birçoğunun arkasında Rus yazılımcıların olduğu iddia ediliyor.
DEX borsaları önem kazandı
Finansal yaptırımların aşılması durumda batının merkezi kripto para borsaları üzerindeki baskıyı artıracağına tahmin ediliyor. Ancak bunun da çözüm almayacağı merkezi Kripto para borsalarına alternatif olan merkeziyetsiz borsaların (DEX) önem kazanacağı ön görülüyor.
Geçmişte ABD ile SSCB arasındaki soğuk Savaş, uzay yarışına dönüşmüştü. Öyle görünüyor ki Rusya-Ukrayna savaşı üzerinden başlamış olan soğuk savaş bu seferde Kripto paraların temeli olan Blockchain yazılımcılığı yarışına dönüşmek üzere. Dünya; Blockchain üzerinden adım adım yapay zeka destekli bir siber savaşa doğru sürüklenmekte.