Uzmanlar “Küresel mikroçip krizine dikkat çekiyor!”
ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya’ya karşı başlatılan yaptırımlar teknoloji ile yeni bir seyir içine girdi.
Dünyanın bazı önde gelen endüstri uzmanları, Rusya’nın Ukrayna müdahalesi sonrasında ABD ve müttefiklerinin başını çektiği yaptırım taraftarı bloğun son olarak Rusya’ya teknoloji ihracatını durdurmaya kadar varacak olan bir hamlesinin sonuçlarının kendilerine büyük zararlar olarak geri dönebileceğini belirtiyorlar.
Bu konuda konuşan Rus Veri Depolama Sistemleri Geliştiricileri Konsorsiyumu (RosSHD) başkanı Oleg Izumrudov, Washington yönetimi ve AB’nin başını çektiği ülkelerin başlattığı ve dünyanın birçok ülkesine yayılan bu hareketin teknolojiye sıçraması durumunda, sonuçların Rusya’dan daha çok küresel bazda üretim yapan bilgisayar işlemcileri ve yarı iletkenleri üreticilerine büyük zararlar verebileceğinin altını çiziyor. Buna sebep olarak, bilgisayar işlemcileri ve yarı iletkenlerin küresel üreticilerinin üretimleri için birçok önemli bileşenin büyük oranda Rusya’da üretilmesi gösteriliyor.
“rt.com” sitesinden aldığımız habere göre, Oleg Izumrudov: “ Rusya için bitmiş ürünlere yönelik yasak, üretim bileşenlerinin tedarikinde misilleme yasağıyla sonuçlanacak ve tüm dünya için akut bir mikroişlemci sıkıntısına neden olacak. Bu durum , 2021 sonu arz kesintisi durumu ile karşılaştırıldığında nispeten hafif görünecek. ” diyerek açıklık getirdi.
Öte yandan küresel ölçekte üretim yapan bilgisayar işlemcileri ve yarı iletken üreticileri, Rusya’ya karşı yaptırımlarda saflarını belli eden açıklamalarla Rusya karşıtı blokta yer almaya başladılar bile.
Bu konuda dünyanın en büyük yarı iletken çip üreticisi TSMC, Tayvan’daki fabrikasında Rus Baykal ve Elbrus mikroişlemcilerinin üretimini durdurma kararı alarak bunu hayata geçirirken, ABD’de faaliyet gösteren önemli teknoloji üreticilerinden AMD ve Intel başta olmak üzere birçok firma Rusya ile ticareti durdurma kararı aldı.
Uluslararası uzmanlar, Dünyanın önde gelen bu teknoloji devlerinin Rusya pazarından çekilmeleri ve tavır almalarına karşılık olarak, Rusya’nın dünyanın genelini içine alacak mikro elektronik krizini misilleme olarak başlatabileceğinin altını çiziyorlar.
Bu konunun daha iyi anlaşılması açısından açıklamada bulunan RosSHD başkanı Oleg Izumrudov, söz konusu küresel teknoloji üreticileri başta olmak üzere dünyadaki neredeyse her işlemcide kullanılmakta olan yapay taştan yapılmış ince plakalar olan safir alt tabaka pazarının %80’inin ihtiyacını Rusya’nın karşıladığını belirtiyor.
RosSHD başkanı Oleg Izumrudov, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan ve önemli bir yer tutan, ultra saf bileşenler kullanan özel talaş aşındırma kimyasında da Rusya’nın çok kritik bir yere sahip olduğunu bu teknolojide kullanılan çeşitli nadir toprak elementlerinin dünyadaki arzının %100’ünü Rusya’nın karşıladığını vurguluyor. Izumrudov, küresel mikroelektronikten bahsedebilmek için Rus mikroelektroniğinin varlığının ve öneminin vazgeçilmez olduğunu belirtti.
Öte yandan uluslararası uzmanlar Rusya’ya alternatif olarak aynı düzey ve kaliteyi yakalayamasalar da Çin ve Hindistan seçeneklerini öne çıkarıyorlar. Bu konuda Çin’de faaliyet gösteren emiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) ve AMEC firmaları konuşulan seçenekler içinde yer alıyor.