Rusya-Ukrayna hattında savaş sürerken, çevrimiçi ortamda da başka bir savaş şiddetleniyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Teknoloji şirketleri de harekete geçti.
Rusya-Ukrayna savaşında hangi Teknoloji şirketi ne yaptı?
Rusya Ukrayna savaşında; ‘hangi şirket ne yaptı?‘ diye bakacak olursak konuya ışık tutmuş oluruz. Google ve Microsoft çevrimiçi mağazalarından Sputnik’in kaldırılmasına yönelik adım attı. Google Ayrıca Rusya, Ukrayna ve Belarus’da harita özelliği ile ilgili bazı engeller getirdi. MSN de benzer bazı kısıtlamalar getirdi.
Zuckerberg‘in Meta’sı, Rusya merkezi basın platformlarına reklam satış faaliyetlerini yasakladı. YouTube ve Tiktok da Rus haber sitesi Sputnik’e ait hesapları engelledi.
Apple ise Rusya’daki ürün satışını durdurdu. Sosyal medya platformu Reddit bazı kısıtlamalarla Rusya’ya karşı tavır koydu. Yine sosyal medya platformu Snapchat de reklam yayımlamayacağını duyurarak Rusya’ya karşı tavır koyan küresel şirketlerden biri,
Rusya Ukrayna Savaşı’nda teknoloji şirketlerinin taraf seçmesi doğru mu?
Facebook’un eski Güvenlik Şefi Alex Satmos; teknoloji şirketlerinin jeopolitik çatışmalarda taraf seçmesine sakınca olmadığını ifade ediyor. Öyle görülüyor ki Teknoloji şirketleri; hükümetlerin baskısı ya da kurumsal çıkarları gereği güç dengelerinde taraf seçmiş durumda.
Birinci siber dünya savaşı çıkar mı?
Küresel şirketlerin bir ülke gibi siyasal yaptırımlara paralel yaptırımlar ve kararlar alması, ‘dünya bir siber savaşa doğru mu sürükleniyor?’ sorusunu akıllara getiriyor.
Herkesin merek ettiği Rusya ile Batı arasında bir siber savaş mümkün müdür?
Ukrayna savaşında bunun kıvılcımları görülmeye başladı. Ukrayna, hükümetini ve bankacılık sistemini hedef alan çok sayıda siber saldırıya uğradı ve uzmanlar Rusya’yı suçluyor.
Bu da gösteriyor ki bilim ve teknolojinin sürekli gelişimi ile ağ savaşı giderek modern savaşın önemli bir tezahürü haline gelmiş durumda. Siber savaş modern savaşta giderek daha önemli bir paya sahip.
AB, Rus siber savaşından endişeli
ABD savunma haber sitesinde yayınlanan bir habere göre, Avrupa Birliği, Ukrayna’nın olası bir Rus siber saldırısına karşı savunmasına yardımcı olmak için bir uzman ekip kuruyor.
Dünya 3. dünya savaşını konuşurken aslında daha önce öngörülen “siber dünya savaşı” senaryosu henüz gerçekleşmedi. 21. yüzyılda devletler; siyasi, ekonomik, askeri hedeflerine ulaşmak için siber saldırıları kullanmaya başlıyor.
Dijital komandolar
Ülkelerin teknolojiye entegre olması ile o ülkenin; bankacılık, elektrik, enerji, su, iletişim, barajlar ve uydular gibi stratejik altyapısının tahrip edilmesi tehlikesini de beraberinde getirmiştir. Dijital komandoların siber saldırıları ile bu tür hayati tesislerin tahrip edilmesi mümkün hale gelebilir. Zira, İnternet’e bağlı her sistem hacklenebilir. Bu sayede bir bilgisayar korsanı, bir ordunun yapamadığını yapabilir. Türkiye’de 2015 yılında yaşanan genel elektrik kesintisi bir siber saldırı mıydı? sorusunu akla getirmektedir.
Öyle görülüyor ki Rusya ile küresel teknoloji şirketleri arasındaki dijital savaş daha da yoğunlaşacak. Bu gerilimin tırmanması birinci siber dünya savaşına doğru adım adım yaklaştığımızı gösteren tehlikeli bir gelişmedir.