İlk 1994 yılında Japonya’da hayata geçen QR kodu hayatımızın her parçasına girmeye devam ediyor
Başlangıçta Japon otomobil endüstrisinde imalatta kullanılmak amacıyla için icat edilen, QR kodu veya karekod kodu isimleriyle meşhur olan ve makineler yardımıyla okutulabilen bir barkod türüdür.
Bu pratik ve kullanışlı buluş bu günlerde banka ATM’lerinden tutun da kredi kartı alıverişlerimize kadar hayatımızın her bölgesine kadar girmiş durumdadır. Kod genellikle kare ve beyaz bir fon üzerinde siyah motiflerden meydana gelmektedir.
Hayatımızın birçok alanında kullanılan ve son olarak Korona virüs salgınıyla “hayat eve sığar” uygulaması ile neredeyse her bireyimizin telefonuna indirilerek vazgeçilmezimiz haline gelmiştir.
QR veya karekod uygulaması ile ilgili ABD Federal Soruşturma Bürosu(FBI) önemli uyarılarda bulundu. FBI, QR kodlarının günümüzde artık dünyanın her yerinde yoğun kullanımda olmasının insanları veri ve servet hırsızlarına karşı tehlikeye düşürdüğünün altını çiziyor.
Bu konuda FBI, hileli amaç taşıyan QR(karekod)’a dikkat çekiyor!
ABD Federal Soruşturma Bürosu, siber suçlular karşı uyarırken bunların QR kodunu kullanarak sizi sahte web sitelerine çekebileceği hakkında ikaz ediyorlar. Eğer bu siber oyuna gelerek hizmet ve hesaplar için oturum açma izni verirseniz banka hesaplarınız boşalmakla kalmaz, borsa ve kripto para işlemleriniz de bu şebekelerin eline geçebilir.
Bu siber dolandırıcıların, sizin cihazınıza ve verilerinize erişmek amacıyla oluşturduğu kötü amaçlı yazılımın bilinçsizce indirilmesi ve yüklenmesi sonuçta sizi üzebilecek sonuçlar doğurabilir.
QR kod tuzağından nasıl korunabiliriz?
FBI bu konuda öncelikle söz konusu web sitesinin gerçek olup olmadığını anlamak için onların verdiği linke basmamanızı ve giriş yapmamanızı öneriyor. Onun yerine bizzat ilgili web adresini kontrol etmeli, bunun için adresi harf ve yazı hatasına düşmeden doğru yazıp sağlamasını yapmalısınız.
Özellikle size ait kişisel bilgiler, para ve finans işlemlerine ait işlemlerde web oturumlarını açarken daha çok dikkatli olmalı, hele QR kodu aracılığı ile sayfaya erişildi ise hiç riske girmemelisiniz.
FBI, QR kodu aracılığı ile girilen web sitelerine ödeme yapılmasını önermiyor. Burada yapılması gereken hiç acele etmeden ve hafife almadan girilmesi veya ödeme yapılması gereken güvenli web sitesinin adresini elle girerek yazmak olmalıdır.
Cihazınıza bir şey indirecekseniz, indirme ve kurulumda başlangıçta QR kodu değil, bizzat resmi internet mağazasının uygulamasını tercih etmelisiniz.
Unutmayın günümüz akıllı cep telefonlarının neredeyse hepsinde kamera tarayıcı işleve sahiptir veya telefonda entegre bir tarayıcı vardır. Bu nedenle fazladan bir tarayıcı uygulaması yüklemek size risk olarak geri dönebilir.
Diyelim ki bir şey satın aldınız, ancak karşıdan size satın alma işleminin başarısız olduğu mu iletildi? O zaman acele etmeyin mümkünse satıcıyla direkt telefon teması ile durumun gerçeğini öğrenebilirsiniz.
Son olarak, sahteciliğe karşı muhatabınız olan firmaların vb. telefon numarasını e-postadan kopyalamaya çalışmayın. Aceleye gerek yok, bir arama motoru aracılığı yardımıyla yazarak firmanın web sitesine girerek iletişim numarasını kontrol etmek sizi güvende tutacaktır.