Batının altına hücum sloganı 2022 yılında Metaverse’ye hücuma dönüşmüş durumda. Metaverse’ye olan ilgi Mark Zuckerberg’in Metaverse ile ilgili çıkışından sonra daha da hızlandı.
Metaverse’nin en basit tanımı
Meteverse’yi en basit anlatımla sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla etkileşim kurduğumuz internetin sanal evreni olarak görebiliriz. Artırılmış gerçeklik, teknoloji firmalarının ilgisini çektiği gibi endüstriyi de bu alana yönlendirmektedir.
Covid-19 ile birlikte dijital dünyaya yöneliş artmıştır. Diyebiliriz ki Metaverse alanında tam bir endüstri İstilası yaşanmaktadır. Teknoloji firmaları Metaverse’de yerini almak için beyin fırtınası yapmaktadır.
2022’nin öne çıkan Metaverse projeleri
Metaverse’ye çoktan kapı açan; Bolktopia, Ceek, Axie Infinity, Polkadot, Decentraland, The Sandbox ve Enjin gibi projeler 2022 yılırda da dikkatleri üzerine çekmektedir.
Altına hücumda basit şekliyle toprağı kazıp altın bulan zengin oluyordu. Metaverse’ye hücumda ise doğru projeye yatırım yapan aynı şekilde Metaverse zengini olabilir.
Teknoloji meraklıları doğrudan Metaverse sanal arazilerine yatırım yaptığı gibi bunların coin ya da tokenlerini almayı da tercih ediyor.
Her Metaverse projesinin öne çıkan yönleri var. Mesela Bitcoinden esinlenerek 21 katlı sanal evren inşa eden Bloktopia, bir Mateverse gökdeleni olarak yerini almış durumda,
Apple’nin Metaverse’ye girişi merakla bekleniyor
Herkesin merak ettiği Apple firmasının Mataverse’ye nasıl giriş yapacağı. Apple, 2022’de kendi Metaverse kulaklığını veya gözlüğünü çıkardığında Mataverse’ye olan ilgi daha da artacaktır.
Metaverse ve Ar-Ge
Yeni teknoloji çılgınlığında ve Metaverse’ye giriş yapacakların öncelikle Metaverse projelerini çok iyi araştırmaları, projelerin arkasındaki yatırımcıları iyi tanımaları ve uzun vadeli yatırım düşünmeleri yerinde olacaktır. Türkiye’nin, Metaverse endüstrisindeki yarışta yerini alması için Cumhurbaşkanlığı nezdinde Metaverse Ar-Ge birimi kurulması hayati öneme sahiptir.