Lübnan’da yaşanan ekonomik krizin etkileri devam ediyor
Ortadoğu’nun en önemli merkezlerinden biri olan Lübnan’da ülke insanı hiperenflasyon, kıtlıklar, elektrik kesintileri, sağlık ve iş kaygısı ile ağır problemlerin altında ezilmeye devam ediyor.
Lübnan, iki yüzyıldan beri dünyanın birçok bölgesine göç veren ve özellikle de 1990 yılında sona eren 15 yıl süren iç savaşla birlikte büyük kütleler halinde göç veren bir ülke haline geldi.
Ülkede gün geçmiyor ki, bir önceki günü aratmasın ve insanların ümitsizlikleri artmasın. Özellikle bu günlerde ülkenin birçok bölgesi toplumsal kargaşalara ve kitlesel gösterilere şahit olmak sıradanlaştı. Özellikle ülkenin eğitimli ve kalifiye nüfusu artan ekonomik problemlerle birlikte çareyi başta yakın zengin Ortadoğu ülkeleri olmak üzere başka ülkelere göçte görmeye başladılar.
Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası’ndan, “Lübnan henüz ekonomik ve finansal toparlanmaya yönelik güvenilir bir yol belirlemedi, en azından bu yola başlamadı” şeklinde önemli bir açıklama gelmişti. Yine Dünya Bankası yetkililerinin “kasıtlı depresyon” olarak isimlendirdiği ve krizin iki yılı aşan bir zamana yayılmasına rağmen ülkeyi yönetenlerin batan ekonomi konusunda çaresiz kaldıkları gerçeğinin altını çiziyorlar.
Ortadoğu’nun bu güzel ülkesi hiperenflasyonun altında her gün çaresizce ezilmeye devam ederken, ülkede kıtlıklar, elektrik kesintileri ve işsizlik hayatı iyice çekilmez bir problemler yumağına getirdi.
Ekonominin geldiği son noktada ülkesinden umudunu yitirenlerin oranı çok artmış durumda ve sonuç olarak, çareyi ülke dışında arayanların oranı oldukça yükselmiş ve bu durum gençler arasında daha da popüler hale gelmiş, adeta bir kurtuluş olarak görülüyor.
Dünya Bankası raporlarına göre, 10 bini aşan sayıdaki Lübnanlı öğretmen başka bir ülkede iş bulmuş durumda ve ülkede eğitim kan kaybetmeye devam ediyor. Dahası aynı raporda Lübnanlı her 10 doktordan 4’ünün zengin körfez ve batı ülkelerine transfer olduğu ve bu durumun sağlık sektörüne önemli bir darbe vurduğu belirtiliyor.
Üniversitelerde eğitim gören öğrencilerden, mezunlara değin gençlik arasında ülkede yaşananlar sebebiyle derin bir umutsuzluk ve karamsarlık havası hakim ve çarenin geçmişte olduğu gibi iki yüzyıldır süren göçte olduğunu düşünenler hiçte azımsanmayacak boyutlarda seyrediyor.
Son olarak, Alman düşünce kuruluşu Kondrad Adenauer Stiftung tarafından yaptırılan anket ülkedeki umutsuzluğu ve kaosun resmini çok net olarak çiziyor. Bu ankete göre; 7 milyonluk Lübnan devletinin yüzde 40’ından fazlası çareyi ve refahı göç etmekte ve yurt dışında görüyorlar.