Oxford Üniversitesi araştırmacıları korona virüsün beyin üzerindeki etkilerini açıkladılar
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, yaşları 51 ile 81 değişen ve üç sene arayla iki beyin taraması gerçekleştiren 785 kişi baz alınarak gerçekleştirildi.
Araştırma sonuçları 7 Mart Pazartesi günü bilim dünyasına ve kamuoyuna ilan edildi. Araştırmanın konusu olan, 785 kişinin 401’inde Covid-19’un ‘Alfa’ varyantına yakalandıktan sonra ilk beyin taramaları ve bu teşhisin konulmasından 4 ay sonra ikinci beyin taramaları gerçekleştirildi.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları elde edilen sonuçlar ışığında, Covid-19 virüsünün beynin küçülmesine ve doku hasarına sebebiyet verebildiğini, hatta bazı hastalarda virüse yakalanmayanlara oranla 3 kat daha fazla beyin dejenerasyonunun oluştuğunu açıkladılar.
İlgili araştırmada yer alan bilim insanları, beyinde oluşan hasarın hafıza ve kokuyla bağlantılı olan beyin dokusunu etkilediğini, korona virüse yakalanmayan insanlarla karşılaştırıldığında, koku ile ilgili beyin bölgelerinde %0,7 oranında oranında bu hastalarda kayıp yaşandığını aktardılar. Ortaya çıkan bu durum Covid-19’u yaşayan bu kişilerde beyin dejenerasyonunun olması gerekenin 3 katı oranında olduğunu gösteriyor. Bilim insanları orta yaşlı ve yaşlı insan grubundaki insanlarda normal şartlarda dejenerasyonun yılda sadece 0,2-0,3 aralığında küçüldüğünün altını çizerek, virüsün beyin üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyorlar.