Peki bunun için neler gerekiyor;
1- Ruhsatlandırma ve proje işlemleri
Türkiye’de panelvan ve minibüs tarzı aracınızı alıyor ve sonrasında iç dizaynını kendiniz yönetmelikte istenenleri yaparak bitiriyorsunuz.
A)Koltuklar ve masa
B)Koltuklardan dönüştürülebilecek yatak
C)Yemek pişirme alanı
D)Depolama saklama alanları
E)Bunlar sabit şekilde olacak. Masa kolayca sökülecek şekilde tasarlanabilir.
Aracını bu şekilde tamamlayanlar bir proje firmasına gidip gerekli proje çizildikten sonra TSE onayına gidiyor.
Sonrasında muayene ve sonrasında noterden yeni ruhsatınız ve sırada son olarak sigorta kalıyor.
2- Aracınızı aldıktan sonra ilk iş herkes gibi komple aracınızı sökmeyin , mutlaka 15-20 gün gibi bir süre kullanın. Aracınızdaki arıza sorun ve yapılması gerekenleri belirleyin. Aracınızı minibüs yada panelvan halindeyken bütün arıza problem ve sorunlarını giderin. Çünkü karavan halind
3- Bunları hallettikten sonra aracınızın içini tamamen sökebilir yada panelvansa pas uygulaması için yeniden boyayabilirsiniz.
4- Mutlaka ve mutlaka bir yerleşim planı yapmadan hiçbir şeye başlamayın. Oturum yatak banyo mutfak elektrik su sistemlerinin nerelere geldiğini belirleyin.
5- Aracınıza koyacağınız banyo lavabo buzdolabı duş teknesi gibi hazır alacağınız ürünlerin ölçülerini mutlaka öğrenip not edin. Alacağınız ürünlerin ölçülerine göre dizaynınızı tamamlayın. Her ne kadar ölçülendirme yapsanızda aracınızın içinde ölçüler tekrar tekrar değişeceği için çokta kağıt üzerindeki ölçülere takılmayın. Aracınızda ödün vermeyin; mesela banyo ölçülerini araç içinde tamamlayıp sonra mobilyaların ölçülerini banyonuza göre değiştirin. Karar sizin.
6- Araç planınıza göre 12v ve 220v tesisatını yerlerine çekin. 12v için 2*1,5 220v için 3*2,5 kablo kesiti yeterlidir.
Yanmaz yada marin kablo tercih etmenizde her zaman fayda vardır.
12v için hazır satılan marin sigorta panelleri tercih edilebilir.
220v içinde sigorta paneli koymayı unutmayın. Mümkünse elektirik sisteminizi mobilyaları kapattıktan sonra ulaşabileceğiniz şekilde dizayn edin.
Bir sorun olursa herşeyi sökmek yerine ulaşması kolay sistemler tercih sebebidir..
7- Isı yalıtım için ilk önce 10-20mm alüminyum kaplamalı elestomerik kauçuk ve üzerini 4 mm.eps ile yapıştırın. İki kaportanın birleşim yerleri bolca bulunan panelvan araçlarda her yeri yalıtım yapmadan silikonlayınki ses dahada kesilsin.. Bu yalıtım sizi çok soğuk ve çok sıcaklardan fazlasıyla korur. 4 mevsim yaşadığımız türkiyemizde yeterli gelecektir emin olun.
8- Su sisteminiz için doğalgazcılarda satılan çoklu konnektör sistemini tercih edin. Temiz su tankından hidrafora, oradan konnektöre giren bir hortum kaç yere su sistemi istiyorsanız o kadar çoklusunu alabilirsiniz. Hidrafor ve depomuz arasına mutlaka filtre takın. Seaflo hidraforlar yanında filtreli satılanlarda var bilginiz olsun. Su sistem hortumlarını duvarlarınızı içinden geçirmek yerine mobilyalarınızı içinden geçirin. Bir sorun yaşadığınızda herşeyi sökmek zorunda kalmayın. Hidrafor için 18 lt ve üzeri tercih edin. Kaç çeşme olduğuna göre değil şohben için gerekli bar ihtiyacınızı karşılayacak hidraforlar 18lt üzeri olduğu için altına düşmeyin. 18lt altında olanlarda çalıştırır ama ileride sorun yaşamanız kuvvetle muhtemeldir.
9- Karavan için mobilyalarınızı sunta ve MDF gibi evde kullanılan mobilya aksamlarından tercih etmeyin.
Ucuz diye kolay işlenir gibi düşüncelere kapılmayın. Sunta aksamına atacağınız vidalar 500 km yolculuk esnasında patlama ihtimali yüksek olan bir malzemedir,araca ağırlık yapmayın,nekadar hafif malzeme olursa o kadar iyi..
Sonuçta küçük küçük parçalanmış ağaçların ilaçlı pres baskı halinde tabaka yapılmasından oluşur. MDF dediğinizde kağıtların baskılanıp yapılmasıdır. Kabaca açıklaması budur.
Kavak kontraplak kullanıp boyayabilirsiniz. Aynı zamanda hafif olur. Marin kontrplak kullanabilirsiniz. Olması gerekeni kullanın. Olmaması gerekeni değil. Lamine edilmiş kontraplakda kullanabilirsiniz.
Evet herşey maliyete bakıyor ama bu araçları ölene dek kullanmayacaksınız, ileride satmayıda düşünün.
Anlayan biri sunta diye aracınızı almaz. MDF ise hiç almaz ..
Mobilyalarınız da kapakların yolculuk esnasında açılmasın diye saçma sapan fikirler üretip kilit mekanızmaları uydurmayın. Tanesi 40 – 50 TL olan kilitli kulpları kullanın. Toplasanız 20 tane kullanırsınız , bunu vermem çok pahalı diyorsanız zaten karavan yapmayın….
Herşey lüks olmak zorunda değil ama bazı şeyler olması gerektiği gibi olmalıdır…
10- Buraya kadar herşey bittiyse aracınızın lambalarını takın, su sistemlerini mobilyalarınızı içinden geçirin. Herşeyi kontrol edin.
Elektrik aksamını kontrol edin.
Ruhsat işlemlerini hallettikten sonra yola çıkmaya hazırsınız.
Bilgilerin bir kısmı,kamp ve karavan derneği sitesinden alınmıştır.