Kripto evreninde karşılaşabileceğiniz terimlerden oluşan derlememizin ikinci yazısında birlikteyiz. İlk bölüme buradan ulaşabilirsiniz.
Piyasa kapitalizasyonu (Market Cap)
O coinin piyasaya sürülmüş tüm adetleriyle, o anki değerinin çarpımıyla bulunan parasal değerdir.
Mining ( Kripto para madenciliği )
Block chain algoritmasıına uygun olarak herhangi bir coinin piyasada kullanılır hale getirilmesi ve üzerindeki işlemlerin takip edilmesi sürecidir.
Node ( Düğüm )
Bir block chain ağına bağlanan her bir bilgisayar bir node’dur.
Takas Edilemez Jetonlar (NFT’ler)
Değiştirilemez tokenler, sanat eseri veya koleksiyon gibi benzersiz dijital öğelerin sahipliğini temsil etmek için kullanılan değer birimleridir. NFT’ler çoğunlukla Ethereum blok zincirinde tutulur.
Stabilcoin veya Dijital Fiat
Bir stabilcoin, değerini dijital olmayan başka bir para birimine veya emtiaya sabitler. Dijital fiat, blok zincirinde bir fiat veya hükümet destekli para birimini temsil eder. (Örnek: ABD dolarına sabitlenmiş Tether)
Peer-to-peer (Eşler arası)
Üçüncü bir taraf veya aracı olmadan doğrudan etkileşimde bulunan iki kullanıcı.
Public Key ( Genele açık anahtar )
Kripto cüzdanınızın banka hesap numaranıza benzeyen adresi. Herkese açık cüzdan anahtarınızı, yetkiniz dahilinde size para gönderilmesi ya da hesabınızdan para çekilmesi için kişi veya kurumlarla paylaşabilirsiniz.
Private Key ( Özel anahtar )
Kripto para biriminize doğrudan erişim sağlayan şifreli kod. Banka hesabı şifreniz gibi, özel anahtarınızı da asla paylaşmamalısınız.
Satoshi Nakomoto
Bitcoin’in takma adlı yaratıcısı. Nakomoto’nun gerçek kimliğini veya birden fazla kişi olup olmadığını kimse bilmiyor.
Smart Contract ( Akıllı Sözleşme )
Bir sözleşmenin şartlarını otomatik olarak yürürlüğe koyan algoritmik program. Ethereum ağına değer katan etkenlerden biri bu akıllı sözleşmeleri yürütme yeteneğidir.
Token ( Jeton )
Bir blok zincirinde, para aktarımının yanında ilave farklı bir değer oluşturan para birimi.
Wallet ( Cüzdan )
Kripto para varlıklarınızı saklayabileceğiniz diyer. Birçok borsa dijital cüzdanlar sunar. Cüzdanlar sıcak (çevrimiçi, yazılım tabanlı) veya soğuk (çevrimdışı, genellikle bir cihazda) olabilir.
Vitalik Buterin
2015 yılında Ethereum’u icat eden programcı.