Ülke sahip olduğu endüstriyel robot yoğunluğu ile devleri geride bıraktı
Uluslararası Robotik Federasyonundan (IFR) alınan bilgilere göre dünya genelinde endüstriyel robot sayısında 2021 yılı sonu itibariyle önemli bir artış yaşandı. Dünya çapında endüstriyel alanda faaliyet gösteren robot sayısı 3 milyon sınırını aşarak önemli noktaya ulaştı.
Verilen bilgilere göre Güney Kore devleti robot yoğunluğunda zirveye oturarak bir önceki yılın lideri olan Singapur’un elinden bu unvanı almış oldu.Dünya genelinde ülkelerin endüstriyel robot yoğunluğu hesaplanırken her 10 bin işçi başına düşen robot sayısı ölçü olarak kabul ediliyor ve bu konuda Güney Kore her 10 bin işçi kıstasına göre 932 robot ile zirvede yer alıyor. Zirveyi takip eden devlet ise 605 robotla geçen senenin şampiyonu Singapur oldu.
Bu arada Güney Kore endüstriyel robot yoğunluğunda zirvede olmaya alışkın bir devlet aslında;çünkü 2018 ve 2019 yıllarında zirvenin sahibi olan Singapur’dan daha önce 2010 yılından itibaren 8 yıl boyunca bu unvanı hep G.Kore taşıdı aslında.
Dünya genelinde endüstriyel robot kullanım ortalaması 126 olarak tespit edildiğini ifade edersek G.Kore’nin 932 robotla, dünya ortalamasının aslında 7,4 katına ulaşarak geldiği noktayı çok iyi anlamış oluruz.
Dünyada robot pazarının büyüklüğü
Tüm dünya üzerinde robot pazarının en büyük olduğu ülkeler Japonya,Çin ve ABD’dir. G.Kore bu alanda da yine uzakta değil, sadece dördüncü sırada bulunuyor. G.Kore 2019 ve 2020 yıllarından sonra zirveye yeniden oturarak teknoloji yarışında vazgeçmeye niyetinin olmadığını göstermiş oldu. 2020 yılında Kore’yi dünyada robot büyüklüğü bakımından dördüncü sıraya oturtan yeni robot sayısının 30.500 olduğunu ve yine 2020 rakamları ile ülkede toplam robot sayısının 349.983 olduğunu söylersek dünyada bu yarışın hangi noktaya geldiğini görmüş oluruz.
2018 ve 2019 yıllarında robot yoğunluğunda 1 numara olan Singapur, 2019 yılında 918 robot ortalamasına sahipken 2020’de bu rakam 605’e düşerek ikinciliğe inmesine sebep oldu. Ancak robot yoğunluğu sıralamasında Japonya’nın 390, Almanya’nın 371 ve İsveç’in 289 robot ortalaması ile ilk beş içinde olduğunu söylersek Singapur’un da bu teknolojide nasıl bir mesafe aldığını anlamış oluruz.
Sadece 2020 yılında tüm dünyada faaliyete giren yeni robot sayısı 385.500 olurken,bir önceki sene bu rakam 382 bin adetti.Ulaşılan rakamlar dünyada genelinde
Japonya,Çin,ABD,Almanya ve G.Kore’nin içinde olduğu beş devletin toplam talebin %76’sına sahip olduğunu anlatıyor. Kabaca bir rakamla anlatırsak bu rakam 2,1 milyon endüstriyel robota karşılık geliyor.
Endüstriyel robotlar hangi teknolojilerde öne çıkıyor?
Aslında başından beri endüstriyel robotlardan en çok yararlanılan sektör otomotiv sektörü olmuştur, fakat pandeminin de devreye girmesi ile birlikte otomotiv sektörü geri plana geçerek yerini telekomünikasyonunun almasıyla birlikte elektronik endüstrisi almıştır. Pandemi döneminde otomobil sektöründe yeni üretim bandına inen robot sayısı 80 bin adet olurken, bu sayı elektronik sektöründe 109 bin sayısını aşmıştır.
Dünyada endüstriyel robot pazarı en çok bu ülkede büyüdü
Uluslararası Robotik Federasyonu tarafından verilen bilgilere göre; pandemi ve devam eden süreçte endüstriyel robot sektörü daralma yaşarken sektörün imdadına Çin yetişti.Öyle ki, Çin tek başına talebin %40’ı aşan oranda baş aktörü oldu ve bu sayede sektör, krizi yaşamadı.
Her ne kadar G.Kore 10 bin kişiye düşen endüstriyel robot ortalaması ile zirvede olsa da, 2013 yılından günümüze değin dünyanın en büyük endüstriyel robot sektörü Çin’de ve Çin bu unvanını kaptırmaya niyetli görünmüyor. Çin’in endüstriyel robot sayısı 1 milyonu geçmiş durumda.
Japonya’da endüstriyel robot kullanımı
Japonya küresel ölçekte Çin’den sonra en büyük ikinci endüstriyel robot azarı konumunda,ancak pandemiyle birlikte talep daralması yaşansa da ülke bu alanda ikinciliği kimseye kaptırmadı. Ülkede pandemi etkisiyle birlikte otomotiv ve elektronik endüstrileri sekteye uğradı ve bu durum endüstriyel robot ihtiyacına olan talebi azalttı.